Ontmoet onze breiers

Mevrouw Ottevanger

Mevrouw Ottevanger is groot geworden door klein te breien. Ze wordt in haar dorp zelfs door onbekenden herkend vanwege haar jarenlange bijdrage aan de breicampagne. Ze breit wel meer dan 1000 mutsjes per jaar, zoveel dat ze dit jaar zelfs een breischouder heeft opgelopen, waardoor ze nu ‘nog maar 500 mutsjes’ gebreid heeft. Maar mevrouw Ottevanger zit niet graag stil, dus pakte ze snel de breinaald weer op. Ze is dan wel alleen, maar niet eenzaam. ‘Het is toch geweldig dat je op zo’n manier je steentje bij kunt dragen voor mensen die wel eenzaam zijn?’ Haar positiviteit is bijna net zo groot als haar bijdrage aan de breicampagne en is kennelijk aanstekelijk. ‘Ik zat laatst in de trein te breien en er waren allemaal jongemannen die wilden weten hoe ik dat deed. Dat is toch zo ontzaglijk leuk.’

Mevrouw Olthoff

Mevrouw Olthoff is één van onze knuffeloma’s. Ze breit al sinds ze klein is, en ze heeft altijd wol in haar schort. Ze is inmiddels 90 jaar oud, en met breien houdt ze haar vingers lenig. Oma Olthoff staat altijd voor ons klaar. Ook om aan de bekendheid van onze campagne te werken. Op de foto, voor de televisie, we kunnen altijd op haar rekenen. De mutsen van Oma Olthoff herken je zo: ze hebben altijd een opkrullend randje aan de onderkant. Noem het maar de handtekening van de meester.

Rilana

Rilana is 26 jaar en werkt bij Starbucks. Daar ontdekte ze onze campagne toen ze de goedgemutste innocent smoothies zag staan. Ze heeft in de zorg met ouderen gewerkt, en daarom weet ze hoe belangrijk het is om gezellig samen creatief bezig te zijn. Rilana kan breien én haken, wat begon toen ze ooit langs een marktkraampje liep met gehaakte spulletjes. Ze heeft zichzelf dankzij YouTube beide kunstvormen geleerd. Mutsjes maakt ze het liefst tijdens het series kijken en je herkent die van haar aan het strikje aan de bovenkant.

Janine

‘Je moet doen waar je goed in bent,’ zegt meesterbreister Janine Figeys altijd. In haar geval is dat praten. Daarom ging het haar goed af toe ze werd geïnterviewd door Coen en Sander over de goedgemutste breitrein. Janine is ook een ster in mensen samenbrengen. Ze doet veel vrijwilligerswerk. Zo heeft ze met een collega het gezelligste breiclubje van Nederland opgericht. Wekelijks komen 18 goedlachse dames samen in Berlicum. 'Ook in de vakantie. Ook met 33 graden.' Ze breien dassen voor de carnavalsverering en mutsjes die nooit saai zijn, zoals een mini-baret met veren. En nu komt ook nog haar meisjesdroom uit: model worden. Zoals je ziet is ze ook in poseren behoorlijk goed.

Breicafé Een Steekje Los

Breien en kletsen, dat konden Nicole en Gerdie uit Middelharnis altijd al als de beste. In 2012 zetten ze een oproep in de lokale krant met het idee om een breicafé op te zetten. Drie jaar later zitten er elke eerste dinsdag van de maand zeker zeventig man (vrouw) gezellig samen te breien in het café bij cultureel centrum Het Diekhuus. Breicafé "Steekje Los" hebben ze het genoemd. De dames wisselen patronen en kennis uit, en doen regelmatig iets voor het goede doel. Voor onze Goedgemutste Breicampagne bijvoorbeeld. Bedankt dames.

Dréeke van Dijck

Dréeke van Dijck deed vorig jaar iets bijzonders. Ze breide elke dag één mutsje. Thuis in Nederland, in de zon van Aruba en zelfs in de ijzige kou van Alaska toen ze daar op vakantie was. Dréeke heeft dus elke dag aan de Goedgemutste Breicampagne gewerkt, zonder een dag te verzaken. Dat kunnen zelfs wij niet zeggen

Sophie

Sophie is een wetenschapper die zich bezighoudt met MRI-ontwikkeling voor hersenonderzoek. In haar vrije tijd blogt ze op Sophietjes punt NL. Over haken, recepten en een beetje over boeken en Rotterdam. Breien heeft ze van haar oma geleerd, toen ze er als klein meisje ging logeren. Als echte onderzoeker ontwikkelt ze het liefst haar eigen patronen – en de laatste tijd heeft ze zich op de mutsjes van onze Goedgemutste Breicampagne gestort. Lucky us. Ze breit en haakt de meest waanzinnige mutsjes: walvisjes en inktvissen, cactussen, regenbogen en de muts van Waar is Wally. De één is nog mooier dan de ander, en je kunt ze allemaal met patroon vinden op www.sophietjes.nl.

Ina

De Buurtkamer in Doetinchem is opgezet voor gezelligheid in de buurt. Vrijwilligers organiseren daar diverse activiteiten. Zo zette Els een handwerkochtend op. Een knalsucces. Sindsdien komen creatieve dames samen om mooie dingen te maken. Thee en koek, en gezellig kletsen natuurlijk. Eén van Els’ dames is Ina. Ze is 79, heeft last van haar voeten en zit dus veel thuis. En in plaats van daar te gaan zitten mokken, werkt ze al bijna een jaar lang haast elke dag aan de Goedgemutste Breicampagne. Vorig jaar maakte ze 900 mutsjes, dit jaar zit ze al op 1800. Acht-tien-hon-derd. Een onwaarschijnlijk aantal. Dank je wel Ina, wij zijn nogal onder de indruk.

Gwen en Julie

Gwen en Julie zijn zusjes. Ze zijn creatief opgevoed en zaten vroeger altijd iets te knutselen, schilderen of tekenen. Je kent ze wel: van die meisjes die altijd lijm in hun haar hebben. Mensen denken vaak dat ze tweeling zijn, maar ze zijn niet bepaald hetzelfde. Julie (24) breit en Gwen (26) haakt. Gwen is linkshandig, Julie rechts. Julie maakt graag grotere dingen met dikke wol, zoals sjaals en mutsen en Gwen maakt liever kleine bloemetjes en knuffels met hele dunne wolletjes. Julie heeft haken nooit onder de knie gekregen, Gwen kan niet breien. Ze duiken beiden graag in het avontuur van de Goedgemutste Breicampagne. Gwen denkt wat groter en Julie wat kleiner dan ze gewend is. Bij elkaar knutselden ze vorig jaar al ruim veertig mutsjes. Dank gezusters.