Breien is makkelijk

Als het alweer lang geleden is, dan zijn deze instructies misschien handig.

Dit heb je nodig...* Heb je nog wol over van vorig jaar of van die trui die je afgelopen zomer gebreid hebt? Dan kun je meteen aan de slag.

En breien maar...

Om te beginnen moet je een steek kunnen opzetten op je breinaald. Begin eerst met een opstartlus, dit is meteen ook je eerste steek (afbeelding A). Maak daarna een lus rond je rechter wijsvinger en steek je breinaald door zonder je vinger uit de lus te halen (afbeelding B). Trek vervolgens rustig aan beide draden om de knoop goed aan te trekken. Nu zou je een tweede steek moeten hebben op je breinaald en ben je klaar om de volgende 26 steken op te zetten.

Nu ben je klaar om te leren hoe je een rechte steek doet. Plaats de breinaald met de steken op onder je linkerarm. Plaats de tweede naald onder je rechterarm en steek de punt van je rechternaald onder de eerste steek op de breipriem van je linkerhand (afbeelding C). Haal de draad van onderen naar boven over de punt van je rechter breinaald(afbeelding D). Haal daarna de punt van je rechternaald door de steek heen en plaats de rechternaald opnieuw boven de linkernaald (afbeelding E). Laat nu voorzichtig de eerste steek vallen. Let op dat je andere steken niet volgen. Je hebt nu een nieuwe steek op de rechternaald. Je hebt hier zeker wat geduld voor nodig, maar het is voor het goede doel.

Vervolgens leren we je hoe je een averechte steek doet. Steek de punt van je rechternaald door de eerste steek van je linker breinaald (afbeelding F). Haal de draad eerst onder en dan boven de rechter breinaald (afbeelding G). Steek de punt van je rechternaald door de linkersteek (afbeelding H). Laat nu voorzichtig de steek van je linkernaald vallen en houd de andere steken tegen met je vinger. Je hebt nu een nieuwe steek op je rechternaald. Gemakkelijk, niet?

Je mag jezelf nu een klopje op je schouder geven (let op dat je jezelf niet steekt met één van je breipennen). Maak je geen zorgen als je steken niet regelmatig zijn. Dat is voor professionals en breimachines.

We beseffen maar al te goed dat het niet zo simpel is als hierboven beschreven. Mocht je nog wat extra hulp kunnen gebruiken, kijk dan naar één van onze filmpjes.

De pompoen – vork techniek:

Hoe maak ik een pompon?

  1. Neem een vork met 4 tanden. Rol een dikke wollen draad 20 keer rond de tanden van de vork.
  2. Steek een andere draad in het midden van de tanden onder de bundel wol door en maak een knoop eveneens in het midden van je bundel draden. Draai je vork om en doe hetzelfde voor deze kant. Trek je knoop goed aan.
  3. Laat de bundel draden van de vork glijden en knip de lus aan elke kant van de knoop door. Werk af door uitstekende draadjes bij te knippen.

Filmpjes met heel duidelijke uitleg: